‘Met de auto op wintersport’

‘Met de auto op wintersport’

Per jaar kiezen ongeveer één miljoen Nederlanders er voor om op wintersport te gaan. De auto is verreweg het populairste vervoermiddel om mee naar de bergen te reizen. Via Duitse snelwegen rijden Nederlanders massaal af naar de geliefde witte Alpen, maar ook Scandinavië is in trek. Naast de auto kiezen mensen er voor om te reizen met de touringcar of met een pendelbus. Reizen met het vliegtuig of met de trein is het minst populair onder de wintersportgangers. Maar waarom is reizen met de auto zo aantrekkelijk en wat is handig om te weten als er de bergen in getrokken wordt met de auto? Reizen met de auto heeft enorm veel voordelen. Hieronder enkele tips.

Auto winterklaar maken

Tijdens de reis zit niemand er op te wachten dat de auto het begeeft en dat de ANWB ingeschakeld moet worden om te helpen. In het ergste geval wordt de auto weggesleept. Dat is een zuur begin van de vakantie. Vooral tijdens koude temperaturen en strenge winters is de kans groter dat de accu het begeeft of deuren vastvriezen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, veiliger en kan eenvoudig eventuele problemen en ongemakken tijdens de reis voorkomen. Zorg er voor dat de auto voor vertrek helemaal winterklaar is gemaakt. Let in verband met het koude weer en andere weersomstandigheden vooral op de volgende aspecten:

  • Remmen
  • Voldoende koelvloeistof
  • Ruitenwissers
  • Achterruitverwarming
  • Autokachel
  • Uitlaatsysteem
  • IJskrabber

Winterbanden

Naast de bovengenoemde aspecten zijn winterbanden wellicht het belangrijkste (veiligheids)aspect. Ze zorgen voor meer grip op de weg en in populaire wintersportlanden zoals Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland zijn winterbanden zelfs verplicht. Controleer de winterbanden voor vertrek ook op slijtage en de juiste spanning (zie ook bovenstaande video).

Skibox-Zorg-bij-de-ski-voorbereiding-voor-een-goede-dakdragerBagage

Een ander voordeel van het reizen met een auto is dat er zelf bepaald kan worden hoeveel bagage er mee genomen wordt tijdens de reis. Mocht er te weinig ruimte beschikbaar zijn in de auto, dan kan een skibox ook altijd uitkomst bieden om snowboards, ski’s en stokken in op te bergen. Daarnaast biedt de overgebleven ruimte, ruimte aan bijvoorbeeld al het type skikleding. Tip: denk aan waterafstotend, goede ventilatie en isolatie, bewegingsvrijheid en antislip elementen. Producten met deze elementen zijn o.a. hier verkrijgbaar.

Kostenbesparing

Als er voor gekozen wordt om met meerdere personen met de auto te reizen, dan is het grote voordeel dat de benzinekosten gedeeld kunnen worden met meerdere personen. Een reis naar de Alpen is ongeveer 1000 kilometer. Het kan behoorlijk de kosten drukken als je de kosten kan delen met meer dan twee personen.

Reistijd

Reizen met de auto heeft ook als voordeel dat mensen niet afhankelijk zijn van (vaste) vertrektijden. Een nadeel is dat er zelf gereden moet worden, maar als er meerdere passagiers mee gaan kan er geruild worden van chauffeur. Controleer hierbij wel of de verzekering bij een eventueel ongeval de kosten ook dekt. Houd verder rekening met juist tijdstip om te vertrekken om zo files te vermijden. Kijk voor vertrek op de site van de ANWB voor tips.

auto-wintersport-reistijd