De Dakar-rally

Dakar-Motorcycle-Bike-EnduroDe bekendste rally ter wereld is zonder twijfel de Dakar-rally. Het is een rally waarin deelnemers in of op auto’s, vrachtwagens, quads en motoren gedurende twee weken duizenden kilometers afstand moeten afleggen over afwisselend terrein.

De geschiedenis van de Dakar-rally

De Dakar-rally stond vroeger ook wel bekend onder de naam Parijs-Dakar en dat waren tijdens de eerste editie in 1978 dan ook het begin- en eindpunt van de rally. De Fransman Thierry Sabine was de drijvende kracht die het ontstaan van de rally had mogelijk gemaakt en coureurs gingen in auto’s, vrachtwagens en op motoren op weg van de hoofdstad van Frankrijk naar de hoofdstad van Senegal.

Het was een groot succes en tot 1994 werd er bijna elk jaar van Parijs naar Dakar gereden. In 1994 maakte men echter een grote verandering en werd er niet alleen van Parijs naar Dakar gereden, maar ook van Dakar naar Parijs. Dit veroorzaakte echter vele klachten in Frankrijk, waardoor besloten werd het parcours van de rally vanaf 1995 aan te passen.

Het startpunt was niet meer vastgesteld op Parijs en de rally eindigde bovendien niet meer altijd in Dakar. Hoewel Dakar nog in de meeste gevallen het eindpunt was, werd er vanaf 1995 nog maar 1 keer vanuit Parijs gestart. Andere steden die fungeerden als startpunt waren onder andere Granada, Lissabon, Barcelona en Marseille.

In 2009 vond de grootste verandering plaats toen de gehele rally naar Zuid-Amerika werd verplaatst. Europa en Afrika werden niet meer aangedaan en hoewel de rally nog altijd de Dakar-rally heet, heeft het weinig meer te maken met de hoofdstad van Senegal. Volgens een officieel statement zou de terreurdreiging in Afrika te groot zijn.

De helden van Dakar

De meest spectaculaire rally ter wereld heeft door de jaren heen natuurlijk heel wat helden geproduceerd.

Ari Vatanen

Ari Vatanen is een Fins rallycoureur die de Dakar-rally eind jaren tachtig en begin jaren negentig vier keer op zijn naam wist te schrijven. Hij was in 1988 bovendien de leider van de rally toen zijn auto werd gestolen. Een vijfde titel was wellicht dus ook mogelijk geweest.

Hubert Auriol

Hubert Auriol wist Dakar drie keer op zijn naam te schrijven, maar de manier waarop hij dat deed was bijzonder. Hij wist namelijk de titel twee keer bij de motoren te pakken en een keer bij de auto’s. Het was in 1992 een unieke prestatie, maar tegenwoordig heeft ook Stéphane Peterhansel hetzelfde weten te presteren.

Jutta Kleinschmidt

Jutta Kleinschmidt bewees dat vrouwen niet altijd onder hoeven te doen voor mannen op het gebied van sport. Ze schreef Dakar in 2001 op haar naam en was daarmee de eerste vrouwelijke deelnemer die de rally voor auto’s op haar naam wist te schrijven.

Jan Rooy

We mogen als Nederlanders natuurlijk ook Jan de Rooy niet vergeten. De Nederlander was in de jaren tachtig een deelnemer van Dakar in de klasse voor vrachtwagens en hij wist met zijn DAF-truck geregeld voor grote verassingen te zorgen. Hij won Dakar een keer als beste truck en een keer als beste in zijn klasse. Jan de Rooy is de vader van Gerard de Rooy, die vorig jaar Dakar voor trucks op zijn naam schreef.